مهدی نیازی، سرپرست وزارت صمت:
حرف بخش خصوصی در فضای فعلی کشور شنیده میشود
به گزارش ویدانیوز، «سیدمهدی نیازی» در نشست تخصصی با نمایندگان انجمنهای فعال در حوزه صنایع ماشینآلات و تجهیزات افزود: معتقدیم همه تشکیلات وزارتخانه باید در راستای حمایت از بخش خصوصی فعالیت کند، یعنی ساختارهای وزارتخانه در جهت خدمترسانی به فعالان اقتصادی طراحی شود.
وی به برگزاری نشستهای تخصصیتر با انجمنها و تشکلهای حوزههای صنعت، معدن و تجارت بهمنظور رفع مشکلات و ارائه برنامههای و نکات عملیاتی تاکید کرد و ادامهداد: در آییننامه حمایت از تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین که ظرفیت بسیار خوبی دارد، چندین تغییر رویکرد جدی و اساسی دیده شده که بحث ماشینآلات و تجهیزات، از نکات کلیدی آن است.
سرپرست وزارت صمت با بیان اینکه انتظارمان از بخش خصوصی آن است که این آئیننامه اجرایی شود، اضافهکرد: در این زمینه، همه توان و پتانسیل را به کار میبندیم تا برنامههای بخش خصوصی در بحثهای توسعه، افزایش تولید و درنهایت صادرات به بهترین شکل انجام شود.
تشکیل فدراسیون صنایع ماشینسازی و تجهیزات بیانگر بلوغ تشکیلاتی در بخش خصوصی
نیازی با اشاره به اینکه باید نشستهای مشورتی و تخصصی را برای استفاده از ایدههای جدید، تقویت و توسعه داد، گفت: رویکرد من این است که بخش خصوصی باید مطالبهگر بوده و برنامه صنعت ماشینسازی را با یک اجماع ارائه کند.
وی تاکید کرد: بهطور قطع تشکیل فدراسیون صنایع ماشینسازی و تجهیزات ایران نشاندهنده بلوغ تشکیلاتی در بخش خصوصی است، زیرا بخشها و انجمنها در کنار هم قرار گرفته و به زبان واحد رسیدهاند.
نبود حوزه کارخانهسازی، حلقه مفقوده صنعت ماشینسازی
وی بیان داشت: باید برنامه فعالیتها و فهرست اقدامات از سوی بخش انجمنهای فعال در این حوزه به پنج تا هفت پروژه تبدیل شده و در اختیار وزارتخانه قرار بگیرد، زیرا حرف کارشناسی است و نفع بخش خصوصی و کشور در اجرای این برنامههاست.
نیازی افزود: حلقه مفقوده صنعت ماشینسازی، نبود حوزهای تحت عنوان کارخانهسازی است زیرا درحال حاضر ماشینسازی بهصورت انفرادی توسعه یافته است، پس باید حلقه واسطی بهعنوان مجموعهساز و کارخانهساز تقویت شوند تا با دریافت پروژههای داخلی و خارجی، در نهایت ماشینسازان، تجهیزاتسازان و غیره در زیر مجموعه آنها پیشرفت کنند.
سرپرست وزارت صمت با بیان اینکه ظرفیتهای مقرراتی بسیار بالایی در آئیننامه دانشبنیانها وجود دارد، ادامهداد: وزارتخانه قرار است در این حوزه سیاستگذاری کند و باعث ساختارسازی، گسترش مجموعه و توسعه جی.اس.آی شود و در ذیل آنها ماشینسازان و تجهیزاتسازان کوچک به فعالیت بپردازند که این میتواند جزو برنامههای اصلی باشد.
حرف بخش خصوصی در فضای فعلی کشور شنیده میشود
وی اظهار داشت: هر ظرفیتی داخل دولت باشد را برای بنیانگذاری پنج تا هفت برنامه به کار میبندیم و وزیر آینده هم این برنامهها را ادامه میدهد، زیرا مطالبه انجمنها و مجموعههای فعال در این حوزه است.
نیازی افزود: در فضای امروز کشور حرف بخش خصوصی شنیده میشود، اتفاقی که میتوان در تاکیدات و شعارهای سال متوجه شد. باید شهادت دهیم که شخص رئیس جمهوری معتقد است چنین موضوعاتی باید به بخش خصوصی واگذار شود و دولت تا جایی که میتواند به این موضوعات ورود نکرده و تصدیگری نکند.
فرصت تاریخی برنامه هفتم
وی با بیان اینکه فرصت تاریخی برنامه هفتم را نباید از دست داد، به دلیل اینکه احکام این برنامه هنوز جمعبندی نهایی نشده است، اضافه کرد: این برنامه تا تیرماه و مردادماه جمعآوری شده و در نهایت تا پایان سال توسط مجلس مصوب میشود، پس در شرایط فعلی اگر بتوان با توجه به خلاءها و مشکلات اساسی موجود در این صنعت، حکم و برنامه دقیق و فنی برای ماشینسازی و تجهیزات نوشته شود، باعث میشود که حداقل برنامههایمان پنج سال جلو برود.
وی با اشاره به اینکه این چند حکم و قانون اصلی باید بهنحوی درنظر گرفته شود که با برطرف شدن آنها شاهد رشد صنعت در حوزههای صادرات و تولید باشیم، تاکید کرد: اولویتمان در حال حاضر صادرات و توسعه سرمایهگذاری است تا بازار ماشینآلات و تجهیزات در کشور توسعه پیدا کند.
بحث بازسازی و نوسازی از استراتژیهای مهممان است
سرپرست وزارت صمت در ادامه خاطرنشان کرد: باید دو اتفاق مهم در دهه فعلی رقم بزنیم که یکی از آنها بحث بازسازی و نوسازی ماشینآلات و تجهیزات واحدهای تولیدی موجود است، زیرا اگر بازسازی نشود در پایان دهه کل صنعتمان دچار افول اساسی شده و هرچه امروز در اختیار داریم از بین میرود؛ به همین دلیل بحث بازسازی و نوسازی از استراتژیهای مهممان است که باعث ایجاد بازار در صنعت میشود.
وی با بیان اینکه در دهه گذشته، نرخ سرمایهگذاری منفی بوده که خطر بزرگی است، افزود: حاکمیت بالاخره به این اجماع میرسد که بحث مشوقهای سرمایهگذاری را تقویت کند تا بتوان جریان سرمایهگذاری را در کشور مثبت کنیم که ظرفیت بسیار خوبی برای حوزه ماشینسازی و تجهیزات است.
رشد صنعت ماشینسازی و تجهیزات باعث رشد صنایع دیگر میشود
نیازی با تایید این مساله که صنعت ماشینسازی و تجهیزات، صنعتی صنعت ساز است، اضافه کرد: اعتقاد داریم اگر صنعت ماشینسازی و تجهیزات رشد پیدا کند، سایر صنایع رشد خواهد کرد، زیرا این صنعت حلقه مفقوده سایر صنایع است؛ پس درصورت تمرکز و توجه ویژه روی این صنعت، جریان بزرگ صنعتی در کشور ایجاد میکند.
وی با بیان اینکه بحث برنامه هفتم با اولویت صادرات و افزایش تولید میتواند فرصت خوبی باشد، ادامهداد: اگر بتوانیم مباحثی مانند ارزش افزوده در مناطق آزاد که معادلات رقابتپذیری را بههم میزند یا رفع مشکلات تامین اجتماعی که اتفاقی بزرگ بوده و حجم بالایی از اشتغالزایی را ایجاد میکند یا حلقه مفقوده دیگر را در صنعت ماشینسازی و تجهیزات برطرف کنیم و آنها را در احکامی که میخواهیم برای برنامه هفتم در نظر بگیریم، جای دهیم، یک برد تاریخی برای این صنعت خواهد بود.
توضیح در مورد اقدامات وزارتخانه برای رفع مشکل تامین نیروی انسانی
سرپرست وزارت صمت همچنین درباره رفع مشکل تامین نیروی انسانی برای این صنعت که دغدغه همه فعالان در این حوزه است، اضافه کرد: در این زمینه تفاهم راهبردی با وزارت علوم منعقد کردیم تا از یک سو سرفصل درسی و تحصیلی در دانشگاهها تعریف کنیم و از سوی دیگر خبرگان صنعتی را بهعنوان استاد برای تدریس به دانشگاهها معرفی کنیم. بحث اختصاص دانشگاه و تخصصی کردن دانشگاه برای حوزه صنعت هم از دیگر تفاهمهای صورت گرفته میان وزارت صمت و وزارت علوم است.
وی با بیان اینکه در چند حوزه تفاهم راهبری میان دو وزاتخانه منعقد شده، یادآور شد: امروز بستر تدوین دورههای آموزشی برای تربیت نیروی انسانی بهمنظور برنامه توسعهای یک صنعت آماده است.
نیازی ادامه داد: برای تخصصی و زنجیرهای کردن دانشگاهها و با حضور معاونت علمی، وزیر علوم و وزیر صنعت، روی ایجاد ۲۹ زیستبوم به تفاهم رسیدیم.
این مقام مسوول توضیحداد: این مدل با رویکرد توسعه فنآوری و نوآوری طراحی شد و ابعاد این زیستبومها، بنگاههای طرف تقاضا که شرکتهای بزرگ بوده و بنگاههای طرف عرضه شرکتهای دانشبنیان هستند.
وی خاطرنشانکرد: در این زیست بوم، یک دانشگاه مادر است تا در همه استانهایی که بنگاهها حضور دارند، دانشگاهها را زنجیره کند تا در حوزههایی مانند ماشینآلات و تجهیزات، الکترونیک، خودرو و غیره دانشگاههایی را منتخب کرده و نیازهای پژوهشی آن زیست بوم را در مدل کاری خود قرار میدهد.
نیازی اضافه کرد: در این راستا، دانشگاهها طبق تقاضای بنگاهها در مدلهای نوآوری که نیاز به پژوهش است، مباحث آموزشی را سیلابس درسی و پایاننامههای فوق لیسانس و دکترای خود قرار داده تا نیاز بنگاه برای چند سال آینده را تامین کند. همچنین یک بانک هم در زیست بوم تعریف شده تا در صورت نیاز به جریان مالی، از سوی بانک پوشش داده شود.
برنامه ملی برای رشد و توسعه کشور
سرپرست وزارت صمت در ادامه تاکید کرد: باید از این فرصت که وزارت علوم همکاری کاملی با وزارت صمت در حوزه تربیت نیروی انسانی انجام میدهد، به بهترین شکل استفاده کرد زیرا این برنامه، برنامه ملی برای رشد و توسعه کشور است.
تلاش برای رفع مشکلات با بانک مرکزی
وی با تاکید بر اینکه اقدامات لازم برای حل مشکلات موجود صنعت با بانک مرکزی و بهویژه تامین ارز درحال انجام است، خاطرنشان کرد: بحث راهاندازی و فعال کردن دبیرخانه ارتباط با تشکلها را پیگیری کرده سازکار آن را طراحی و ابلاغ میکنم زیرا ظرفیت مبارک و خوبی خواهد بود.
نیازی در این خصوص افزود: البته در زمان وزارت آقای فاطمیامین، این مسئولیت به بنده سپرده شده بود تا ارتباط با تشکلها را برقرار کنم. البته اعتقادم بر این بود که در محل تشکلها حضور پیدا کنم نه اینکه تشکلها را به وزارتخانه بیاورم که در این رابطه، نشستهای بسیاری را در محل انجمنها و تشکلها برگزار کردم.
وی با اشاره به اینکه میتوان از ظرفیت صندوق توسعه ملی برای صنعت ماشینآلات و تجهیزات بهرهمند شد، تصریح کرد: برای طراحی مدل تامین مالی زنجیرهای در حوزه صنعت ماشینآلات و تجهیزات مکاتباتی انجام دادیم تا تسهیلات به خریدار اعطا شود و آن تسهیلات به زنجیره این صنعت منتقل شده و اقدامات به خوبی پیش برود.
سرپرست وزارت صمت در مورد حوزه فعالیتهای نمایشگاهی هم گفت: فعالیت در این حوزه اهمیت بسیاری دارد زیرا ظرفیتسازیمان در این صنعت برای صادرات بسیار مهم است. قطعا از حوزه صنعت ماشینآلات و تجهیزات انتظار داریم که اتفاقات خوبی را در حوزه صادرات رقم بزنند.
فاطمیامین، مدیری نخبه و پاکدست بود
در ادامه این نشست، «سیدمحمد موسوی» معاون صنایع و ماشینآلات وزارت صمت با تشکر از رئیس جمهوری برای انتخاب سرپرست این وزاتخانه از اعضای خانواده صمت و تقدیر از «سیدمهدی نیازی» به دلیل پذیرش این مسئولیت خطیر، گفت: هرچند «سیدرضا فاطمیامین» مدیری نخبه و پاکدست بود که شبانهروز برای این وزارتخانه عظیم تلاش کرد و وزارت صمت وی را از دست داد، اما بدون کمترین خلا در انجام فعالیتها، اقدامات وزارتخانه با همان سرعت در حال پیگیری است.
تاثیر انجمنها در رشد تولید و صنعت
وی به تاثیر اعضای انجمنها و فعالان حوزه ماشینآلات در رشد تولید و صنعت در سال ۱۴۰۱ بهویژه رشد هشت درصدی تولید اشاره کرد و افزود: بحث اصلی برای سال جاری توجه به موضوعات نوآوری و صادرات است که دفترچههای صادراتی توسط یکی از دفاترمان آماده شده و دفترچههای دیگر در سایر دفاتر در حال تدوین است. امیدواریم در این دو حوزه، تا پایان سال ۱۴۰۲ شاهد دستاوردهای بسیار ارزشمندی باشیم.
معاون صنایع و ماشینآلات وزارت صمت با اشاره به اینکه همه هزینههای شرکت در نمایشگاه روسیه برای تجهیزات پزشکی، هزینه حمل بار و هزینههای استاندارد تمام تفاهمنامههای امضا شده در آن نمایشگاه را پرداخت کردیم و تاکید کرد: مطمئنا حضور شما (سرپرست وزارت صمت) در کنار مجموعه فعال در حوزه صنایع و ماشینآلات، در نمایشگاههای ایراناکسپو، نمایشگاه صنعت نفت و نمایشگاههای دیگر، در موفقیت این حرکت تیمی موثر خواهد بود.
منبع: خبرگزاری ایرنا
برچسب ها :مهدی نیازی، سرپرست وزارت صمت
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0